Europese culturele hoofdstad 2024 in hart Le Marche

Pesaro; Cultuurhoofdstad 2024

Sinds 1985 draagt elk jaar een stad de titel culturele hoofdstad van Europa; sinds 2004 zijn het elk jaar twee steden. Daarbij is vooraf vastgesteld welke twee landen aan de beurt zijn om een stad voor te dragen. Binnen een land wordt meestal een competitie gehouden.

Het doel hiervan is de rijkdom, de verscheidenheid en de gemeenschappelijke kenmerken van de Europese culturen tot hun recht te laten komen en ertoe bij te dragen dat de burgers elkaar beter leren kennen.

Pesaro is uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad 2024. 

De stad ligt in het noorden van de regio Le Marche, met uitzicht op de Adriatische Zee en is de op één na dichtstbevolkte provincie. De stad wordt doorkruist door de rivier de Foglia en ligt tussen twee heuvels: San Bartolo, een Regionaal Natuurpark, en Ardizio.

Pesaro staat ook bekend als “de Stad van de Muziek”, maar ook als “de Stad van de Fietsen”. De eerste omdat het de geboorteplaats was van de beroemde componist Gioachino Rossini en de tweede omdat het een uitgebreid netwerk van fietspaden heeft dat zich over het hele grondgebied uitstrekt. 

Bovendien verkreeg de stad in 2017 de erkenning van Creative City for Music van UNESCO, met als motivatie de inzet voor de verspreiding, promotie en herinterpretatie van Rossini’s muziek.

 

De rijke zeevaarttraditie  is gedocumenteerd in het Washington Patrignani Museum. 

Naast het Rossini Opera Festival is natuurlijk ook het International Festival of New Cinema, bekend als het Pesaro Film Festival, een belangrijke erkenning.

Het hele jaar door worden, in deze stad, belangrijke evenementen gevierd. Dit jaar zijn er extra evenementen in januari, februari en maart vanwege de titel als cultuurhoofdstad van 2024.

Rossini speelt nog steeds een hoofdrol in Pèsaro waar in 1792 zijn wieg stond. De stad is een bedevaartsoord voor de klassieken, maar ook andere muziekliefhebbers ontkomen niet aan de componist. Bij een rondgang door de stad ligt de Via Rossini zeker op je route met het huis waar Rossini geboren is. In het Conservatorio Rossini staat zijn piano en in het Teatro Rossini worden de opera’s van zijn hand opgevoerd. Augustus is het Rossini-maand met het grote festival in een bijzonder theater.

Andere toeristen gaan voorbij aan het huis of de werken van de meester, zij vinden in Pèsaro zon, zee en strand. Het is dan ook één van de grootste badplaatsen aan de Adriatische kust, maar het is hier wel wat rustiger dan in Rimini, 36 kilometer erboven.

Culturele agenda 2024

Het gehele jaar 2024 staat in het teken van diverse activiteiten in het hart van Le Marche. In onderstaande link vind je een uitgebreid overzicht gerubriceerd per maand. Binnenkort verschijnt de volledig agenda met ook alle activiteiten in onze eigen stad Cagli. Uiteraard delen wij deze dan meteen met jullie zodat je ook daar niets hoeft te missen.

https://pesaro2024.it/event-list/

En als je dan een heerlijke cultuurdag hebt gehad dan is het heerlijk  thuiskomen bij Casale Torre del Sasso.

Wil je meer weten over onze accommodatie of een heerlijk appartement reserveren zodat je niets hoeft te missen van deze culturele activiteiten, laat je dan inspireren door onze website of volg ons op Facebook.