Hoe onze droom begon

Nederlanders gaan naar Italie

Zo begon in 2021 onze voorbereiding naar de verwezenlijking van onze droom. Ik hoor iedereen al zeggen ja dat zeggen zoveel mensen. Wij waren echter vastbesloten om onze droom  waar te maken. Het bleef niet alleen bij dromen maar we zijn in de actiestand gaan staan. Onze droom “een vakantie accommodatie in het hart van Le Marche in Italie, op een berg, met een mooi uitzicht, maar ook dicht bij een stad of groot dorp”.  Nog zeer abstract maar je moet ergens beginnen. Op diezelfde  mooie zomeravond hebben we een flipover gepakt, deze buiten in de tuin op de ramen geplakt en vervolgens zijn we gaan brainstormen. En maar schrijven en schrijven. Alles kwam voorbij, Wat willen we daar gaan doen, met wie, hoe en wat kost dat en hoe gaan we dat allemaal betalen?

De conclusie van die avond was: We willen gasten een heerlijke vakantie laten ervaren met een goede gastvrijheid, een goed uitgeruste accommodatie, culinaire verwennerij en een uitvalbasis om heel veel te ontdekken, op sportief, cultureel gebied maar waar je ook heerlijk kunt genieten van de rust en van elkaar met andere gasten. Ohja en… de ligging, dicht bij de stad. Onze gasten moeten daar makkelijk naar toe kunnen lopen, goede restaurantjes hebben, leuke terrasjes, winkeltjes en gasten het gevoel geven dat ze welkom zijn. We willen zomergasten ontvangen maar we willen ook maatschappelijk iets toevoegen aan de gemeenschap. We zijn dankbaar voor al hetgeen wij hebben mogen ontvangen in onze beide carrières. Nu willen we iets terug doen. Maar wat???. Ik denk dat we 5 vellen hebben vol geschreven. We bleven schrijven. Er kwamen zoveel creatieve ideeën voorbij.

Plannenmakerij

Onze droom was visueel in beeld. Nu werd het tijd om dit te vertalen naar concrete acties en op zoek te gaan naar een pand waarin we al onze ideeën konden realiseren.  Tijd voor een stappenplan. Onze eigenschappen,waaronder het zakelijke inzicht van Rob, mijn financiële ervaring en plannen agile aanvliegen, kwamen hier al mooi samen.

  • Stap 1: Businessplan maken met begroting.
  • Stap 2: Businessplan besproken met betrokkenen. Missen we iets? Is het haalbaar? Is hier markt voor? Denken we niet te groot? Heeft iemand nog suggesties waar we niet aan denken? Deze gesprekken waren zeer waardevol.
  • Stap 3: Businessplan visualiseren naar een pand. Wat moet in ieder geval aanwezig zijn om ons plan te realiseren?

We wisten inmiddels ook wat we, ongeveer, te besteden hadden. Met de euro’s en ons plan zijn we gaan zoeken op Internet naar beschikbare panden in het hart van Le Marche. Met 8 geplande afspraken in onze agenda zijn we een week op pad geweest met verschillende makelaars. Het ene pand was te groot, het andere te klein, een ander stond op instorten en het ander was te duur. Je kent het wel. Net op het moment dat we weer onverrichter zaken naar huis wilden keren belde een makelaar ons dat er toch nog 1 huis was wat exact bij ons plan zou passen. Toch nog snel even gaan kijken zonder verwachting want waarom zou dit dan wel passen.

Maar dat pakte iets anders uit.,

Casale Torre Del sasso

Een fantastisch pand, uit 1440, karakteristiek, geweldig gelegen op een berg, aan een rivier, naast de stad Cagli, 14 ha grond en met alles wat we ons maar wensten. Maar dat was de buitenkant. We betraden het woonhuis en we werden meteen gegrepen door de pracht van het huis. Het was alsof het huis ons riep van, “kom maar binnen, het is goed en laat je verrassen”.

Wat we toen zagen kunnen we niet beschrijven. Alles wat we zochten was aanwezig. Als je in Italië een huis koopt dan krijg je de inboedel erbij. Ook die was fantastisch. Ja, uiteraard zagen we ook meteen dat we het een en ander wilden moderniseren maar de authenticiteit van het pand moest bewaard blijven en het voelde meteen als “ons huis”.  Op een berg, op loopafstand naar de stad met restaurantjes, winkels terrasjes en de locals waren zo aardig.

Maar ja de prijs was toch iets boven ons budget, wat meestal is als je op zoek gaat naar een huis. We dachten hoe gaan we nu de verkoper overtuigen van ons plan en enthousiast maken zodat zij graag aan ons willen verkopen en de prijs willen verlagen. We hadden een presentatie voorbereid en vertaald naar het Italiaans en Rob heeft alles in de strijd gegooid om daar een geweldig plan te presenteren, en met het gewenste resultaat. Zij vonden onze plannen geweldig en ze wilden graag met ons in overleg om  tot een overeenstemming te komen. Dat proces heeft vervolgens toch nog enkele maanden geduurd. Tja we zijn toch Nederlanders en wilden alles goed in beeld hebben voordat we de koop beklonken. In januari 2022 is het eerste koopcontract getekend. In Italië gaat dat gefaseerd. Voor ons erg fijn want dat gaf ons de ruimte om alles uit te zoeken aangaande technische keuringen en kadastrale beschrijvingen. Achteraf waren we daar enorm blij mee want gedurende deze periode liepen we toch nog tegen zaken aan die de verkoper moest aanpakken voor de daadwerkelijke overdracht. Dat proces duurde lang, maar wel zorgvuldig. De eigenaren zijn gedurende die hele periode met ons in gesprek gebleven, hebben ons overal in meegenomen, Werkelijk waar fantastische mensen.

Over Rob en Carola

We gaan naar Italie!!!!

En dan is alles in een keer concreet en tastbaar. We hebben een huis gekocht in Italië en dan ga je in Nederland zaken op een rijtje zetten en beetpakken. Onze huizen moesten verkocht worden. Eerst mijn huis en 1e verhuizing. Vervolgens Rob’s huis en 2e verhuizing. En tussendoor nog …. Waar gaan we wonen?  Dat proces ging zeer voorspoedig en snel hadden we onderdak in een mooie tijdelijke woning.  Vervolgens de overdracht van ons huis in Italië met verhuizing nr. 3 en dat allemaal in 1 jaar. De verhuisdozen waren inmiddels versleten en niet meer overdraagbaar. In die periode ging het runnen van het bedrijf van Rob en mijn werk ook gewoon door. Achteraf denken we nu wel eens. Hoe hebben we dat toch allemaal gedaan?  Maar we hebben het gewoon gedaan!

Emotioneel proces

Het proces wat we ook hebben gelopen is het emotionele proces. Want een huis kopen in Italië is leuk, spannend maar dat betekent ook het loslaten van je leven in Nederland. Familie, vrienden, bedrijf, werk, collega’s en het allerbelangrijkste onze 5 kinderen. Loslaten is niet het juiste woord. We gaan verhuizen en we blijven dichtbij maar op een andere wijze. Makkelijk gezegd maar niet makkelijk gedaan. Ondanks dat we waanzinnig veel steun krijgen van iedereen die ons lief is, is dit ook zwaar. “Maar waarom doe je dit dan” horen wij je zeggen. We hebben al onze kinderen geleerd om datgeen te doen waar je gelukkig van wordt. Volg je hart, denk groot en ga er voor. Je leeft maar 1 keer. Dat geldt voor iedereen, ook voor ons. We hebben onze kinderen groot gebracht, ze  zijn nu zelfstandig en zelfredzaam en we blijven altijd dichtbij en we blijven hen altijd steunen waar we ook wonen en in welke vorm dan ook. We zijn niet weg.

Trots zijn we daarom ook op onze kids, die ons steunen, het ook lastig vinden maar ons onze droom gunnen en ze zijn allemaal enthousiast over ons huis. Tja dat kan ook niet anders. We hopen dan ook dat we daar vaak samen zijn en mooie herinneringen kunnen maken. Dat is onze nieuwe droom.

Dankbaar zijn we ook op onze familie en vrienden die spontaan hun hulp hebben aangeboden om te helpen klussen. Maar liefst 22 mensen zijn, in oktober 2022, bij ons geweest om te helpen. Alleen al voor ons een hele organisatie. Slapen, eten, drinken en een klusschema. Maar ook zo geslaagd. Zo geslaagd dat er meerderen hulp hebben aangeboden om, in april 2023, nog een keer een week te helpen. Hoe gaaf is dat. En wat was het gezellig. Vrienden voor het leven!. En het weer was fantastisch. Temperaturen van 25 graden. Heerlijk in oktober.

Klussen

We zijn in oktober  gestart met de aanpassing van het vakantiehuis. En…. Deze accommodatie is helemaal klaar. Trots op het resultaat. Het is precies geworden zoals we het voor ogen hadden. Warme Inrichting, met de typisch Italiaanse authenticiteit maar met een vleugje mediterraan en van alle luxe voorzien. We hopen dat onze gasten het ook zo gaan ervaren.

In december zijn we gestart met de opbouw van twee van de drie appartementen. Flinke klus omdat daar sprake was van achterstallig onderhoud. Daar moesten we even doorheen kijken. Na wat breken, repareren, schilderen en schoonmaken zijn deze appartement nu zover klaar dat ze ingericht kunnen worden. Het is overigens erg bijzonder hoe mooi het weer in Italië kan zijn in december. Alle jaargetijden hebben iets bijzonders. We hebben dat inmiddels ervaren. We overwegen nu zelfs om ook in de winterperiode onze accommodatie open te stellen. Zo mooi om hier dan te zijn en er zijn tal van activiteiten in dit seizoen.

Nu gaan we inrichten. Het leukste van het opbouwen. Rob is van de techniek en de buitenkant en ik van de binnenkant. Goede rolverdeling waarbij we elkaar ook volledig vrij laten. Dat hebben we afgesproken. Een van ons wil echter wel altijd weten wat er dan gedaan gaat worden. (Wie die persoon is in deze zinsnede laat ik even in het midden.)

De komende maanden gaan we de laatste klussen doen. Het laatste appartement en de tuin. De lente is in aantocht en dan is het heerlijk om weer buiten te klussen. Het einde is nu in zicht en dan….. dan start weer een nieuwe fase. We kunnen niet wachten om onze eerste gasten te ontvangen.

Laatste fase

Naast het op opknappen komt ook de marketing in beeld. Hoe gaan we onze accommodatie bekend maken, wat is onze doelgroep en waar richten we ons op? Doen we de boekingen in eigen beheer of gaan we de boekingsbedrijven opzoeken? Allemaal vragen waar we ons echt in moesten verdiepen. Een workshop hier en daar heeft ons op de route gezet. Een nieuwe wereld maar zo leerzaam. Social media is het kanaal, bloggen en nieuwsbrieven schrijven. Zoveel nog te leren en te vertellen maar waar begin je? Bij het begin en dat geeft deze 1e nieuwsbrief weer en gaandeweg blijven ontdekken en leren.

Als jullie het leuk vinden om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen van ons proces richting de opening dan kun je ons volgen op facebook en Instagram. Regelmatig zullen hier blogs/nieuwsbrieven  voorbij komen met een update.

In de  nieuwsbrieven vertellen we jullie alles wat je wil weten over de omgeving en bezienswaardigheden van Cagli in het prachtige Le Marche om jullie te inspireren. Maar ook de plannen die we nog hebben, hoe we onze maatschappelijke ideeën verder gaan uitwerken, maar ook lekkere recepten die je alvast thuis kunt maken om in de sfeer te komen. En wellicht heb je nog leuke ideeën voor ons. Kom maar op. Leuk!