Proef en beleef Le Marche

Le Marche

Midden in Italië, tussen de Adriatische zee en de Apennijnen ligt Le Marche.
Deze regio kenmerkt zich door een rijkdom aan historie, met veel middeleeuwse stadjes, cultuur, authenticiteit en een prachtige natuur: zee, stranden, heuvels, bergen, maar ook wijnvelden, zonnebloemen, graanvelden en olijfbomen.

En, hoe kan het ook anders, genieten de Marchigianen van heerlijke streekgerechten en een goed glas wijn met een verhaal.

Agriturismo Vellaneta en Casale Torre del Sasso, beide gevestigd in het hart van Le Marche bieden een speciaal arrangement aan:

                                                                “Proef en beleef Le Marche”

Agriturismo Vellaneta

Velanneta

Casale Torre del Sasso

TDS

Deze unieke vijfdaagse reis bestaat uit een combinatie van “ontspanning en inspanning”, waarbij we authentieke middeleeuwse stadjes gaan ontdekken, genieten van de prachtig natuur en culturele activiteiten bezien die plaatsvinden in Cagli ter gelegenheid van Pesaro 2024, Culturele Hoofdstad van Europa. Het vervoer van en naar de bezienswaardigheden en restaurants wordt door ons verzorgd.

Uiteraard gaan we ook genieten van typisch Marchigiaanse gerechten en de daarbij behorende wijnen proeven. Wist je dat er meer dan 20 wijnsoorten zijn in Le Marche? Alessandro en Roberto helpen jullie de geheimen van de Italiaanse kookkunst te ontdekken, zodat je na thuiskomst nog lekker kunt nagenieten.

Programma

Dag 1: Vrijdag

Aankomstdag:

We starten met een Italiaans gebruik:  De “apericena”.

Nadat iedereen gesettled is  ga je met elkaar kennis maken. Dit doen we door te genieten van een apéritief met allerlei hapjes die met elkaar een heerlijke maaltijd vormen.

Roberto en Carola verzorgen dit bij Casale Torre del Sasso.

Truffel 11
 
Dag 2: Zaterdag:

We starten met een heerlijk ontbijt op de  accommodatie, waar jullie overnacht hebben en rijden vervolgens naar Mondavio, een van de mooiste borgo’s van Italie. 

Hier werd aan het einde van de 15e eeuw de “Roveresca Rocca” gebouwd, een
onneembare vesting en absoluut meesterwerk van de Renaissance, nu een museum.

Enkele kilometers van Mondavio ligt een ander authentiek stadje, Corinaldo.
Binnen de stadsmuren vind je de Scalinata della Piaggia, een trappartij van 100 treden waar de huizen als een soort visgraat tegenaan zijn gebouwd, met halverwege Il Pozzo della Polenta, een oude put uit de tweede helft van de 15eeuw.

We sluiten de ochtend af door te lunchen in een typisch restaurant in Mondavio.

Later op de dag brengen we een bezoek aan een gerenommeerd wijnhuis, Guerrieri, waar ook olie, pasta en honing wordt geproduceerd. Uiteraard gaan we ook proeven.

We sluiten de dag af bij Agriturismo Vellaneta, waar Alessandro en Jacqueline ons gaan verwennen met typisch Marchigiaanse specialiteiten

 

Dag 3: Zondag:

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan het klooster Fonte Avellana, dat op de beboste helling ligt van de berg Catria, op 700 meter boven de zeespiegel en een rijke historie heeft. Het klooster dateert uit het eind van de 10eeuw.
In de kloostertuin groeien nog steeds de kruiden en geneeskrachtige planten, die oorspronkelijk bedoeld waren voor het genezen van zieken voor zowel de eigen broeders als de pelgrims. In de eigen “Antica Farmacia”  worden vele kruidensoorten en cosmetische
producten op natuurlijke basis gemaakt.

Om in die sfeer te blijven gaan we lunchen bij een typisch Italiaans restaurant, waar met echte passie wordt gekookt.

Na de lunch is de rest van de dag ter vrije besteding.  Je kunt de dag afsluiten met een apéritief op het plein in Cagli en zoals de Italianen dat doen op zondagavond, met een pizza. 

Deze week zijn er tevens veel culturele activiteiten in Cagli, gekoppeld aan Pesaro als Culturele Hoofdstad 2024 van Europa.

monastero-fonte-avellana

Dag 4: Maandag:

Na het ontbijt gaan we de markt in Fossombrone verkennen, met haar kleurrijke marktkramen
vol met verse groenten, fruit en lokale specialiteiten.

Daarna rijden we terug over de oude Via Flaminia tot aan de Romeinse tunnel uit de 1e eeuw, aangelegd door keizer Vespanius om de Apennijnen te doorkruisen. Van daaruit wandelen wij langs het prachtige landschap van het Natuurpark van de Gola del Furlo, met een enorme natuurlijke rijkdom van flora en fauna.

Vandaag lunchen wij bij Casale Torre del Sasso van Roberto en Carola. Daarna is het tijd om even te relaxen en alle indrukken te verwerken. 

Aan het einde van de middag gaan we naar Agriturismo Vellaneta waar het tijd wordt om de handen uit de mouwen te steken. Alessandro en Roberto, leren jullie, samen met de Italiaanse nonna Mirelle, de fijne kneepjes van het pasta maken en andere specialiteiten. 

Daarna kunnen jullie allemaal gezellig aanschuiven om de eigen gemaakte gerechten te proeven onder het genot van bijpassende wijnen.

Dag 5: Dinsdag:

Ontbijt.

Vandaag sluiten we onze vijfdaagse ontdekkingstocht door Le Marche af en nemen afscheid van elkaar…..

Mocht iemand  zijn/haar verblijf willen verlengen dan is dit uiteraard mogelijk, op basis van overnachting/ontbijt.

Arrangement:

De prijs van dit arrangement  is op aanvraag beschikbaar en inclusief:
– 4 overnachtingen
– Dagelijks ontbijt
– Linnengoed
– Handdoeken
– Transfers naar de bezienswaardigheden en restaurants
– Volledig arrangement  met entreegelden en inclusief:
    – 3 x diner
    – 3 x lunch
    – Kookworkshop
    – Drankjes bij de maaltijden

 

Data:

12-16 april 2024
8-12 november 2024 

Minimaal aantal deelnemers: 8

Agriturismo Vellaneta
www.Vellaneta.com
Allessandro & Jacqueline

 

Foto Velannetta

Casale Torre del Sasso
www.Torredelsasso.nl
Rob & Carola

 

5