Truffelarrangement

Arrangement truffelfeest Aqualagna 2024

Acqualagna is een klein dorpje in de mooie provincie Pesaro Urbino, en ligt 15 autominuten van Casale Torre del Sasso in Cagli, Le Marche, Italie. Het dorp geniet gedurende het jaar vooral van zijn rust, vergezichten en het fantastische eten. Wat maakt Acqualagna dan toch zo bijzonder?

Het dorp heeft 4500 inwoners en maar liefst 30 restaurants. In verhouding tot andere dorpen is dit extreem veel. De hoeveelheid restaurants heeft te maken met een wel heel bijzonder product in deze streek, de Truffel. 

Acqualagna staat bekend als een van dé Truffel hoofdsteden van Italië.  Bijna 2/3 van de hele nationale productie van truffels komt uit dit kleine dorpje. In bijna elk restaurant kun je gerechten bestellen waar dit héérlijke product in verwerkt zit. En dan hebben we het nog niet gehad over de vele winkeltjes waar je alle producten kunt proeven en kopen die ook maar iets met truffel hebben te maken.

Ieder jaar is er een groot evenement.    

Deze vind plaats van 23 oktober tot en met 10 november 2024.

Jaarlijks bezoeken bijna 200.000 gasten deze beurs van over de hele wereld.

De jaarlijkse nationale witte truffelmarkt van Acqualagna is ook een van de belangrijkste beurzen in Italië. Het centrale plein van de stad staat tijdens de manifestatie vol met kramen van truffelhandelaren, het hart van het festival.

Voor gastronomen en fijnproevers is dit een top evenement waar je echt allerlei typische Italiaanse producten kunt proeven en kopen. Natuurlijk, in de eerste plaats van truffels, maar ook veel andere gastronomische specialiteiten uit heel Italië.

Daarnaast zijn er proeverijen, kookshows, kook master classes met beroemde chefs, tentoonstellingen en boekpresentaties van culinaire auteurs.

Wat is een Truffel?

Maar wat is een Truffel nou eigenlijk en wat is het verschil tussen een zwarte en witte Truffel? 

Een Truffel is een knolvormige vrucht van een zwam. Het typische aan Truffels is dat ze ondergronds groeien. Daar gaan ze een symbiose (Langdurige samenleving van individuen van verschillende soorten) aan met een boom. De zwam gebruikt de belangrijkste stoffen van de boom. Daarnaast hebben Truffels een combinatie van vocht, licht en warmte nodig om te kunnen rijpen. Daardoor vind je de beste Truffels dus in de landen rond de Middellandse zee, te denken aan Frankrijk en Italië.

Truffels worden gevonden door getrainde honden (of varkens). Truffelboeren zetten deze in voor een heuse Truffeljacht. Een hond heeft namelijk de perfecte reukzin. Een hond is daarnaast betrouwbaar en gemakkelijk te vervoeren naar verder gelegen truffelzones.

Zwarte en Witte Truffels

Elk type Truffel wordt verzameld in een specifieke periode van het jaar. 

Witte Truffels hebben een gladde schil en ze hebben de kleur en de vorm van een knobbelige aardappel. 

De donkere Truffel is donkerbruin tot zwart en heeft een afgerond knolletje met een robuuste schil en meestal enkele centimeters in doorsnee.
In het totaal zijn er wel 9 verschillende soorten Truffels (in Italië) zo’n 6 zwarte en 3 witte.

Het Truffelfestival in Acqualagna

Of eigenlijk moeten we zeggen de Truffelfestivals in Acqualagna. Het zijn er namelijk meer. In februari start men met een festival voor zwarte truffels. Dit zijn de beste Truffels qua smaak en geur. De naam van deze Truffel is: Nero Pregiato.

In augustus is er weer een festival voor zwarte truffels. De naam van deze Truffel is: Scorzone. Ook goed van smaak, maar overtreft de Nero Pregiato niet! 

De laatste twee weken van oktober en de eerste week van november vindt het grootste Truffelfestival voor witte truffels plaats. De naam van deze Truffels is: Il Tartufo Bianco, ook wel bekend als Tuber Magnatum Pico.

Speciaal voor dit evenement heeft Casale Torre del Sasso een arrangement samengesteld waarbij jij als gast geheel vrijgehouden wordt. Alles wordt voor je geregeld met uitzondering van de vliegreis en transfer naar onze accommodatie.

Wil je je verblijf verlengen, bij Casale Torre del Sasso, omdat Le Marche nog zoveel meer heeft te bieden neem dan contact op met ons. We maken dan een mooi aanbod voor jou.

Arrangement Casale Torre Del Sasso

Gedurende dit weekend verblijf je bij Casale Torre del Sasso. Deze accommodatie is oorspronkelijk een wachttoren uit de 15e eeuw en maakte onderdeel uit van de verdedigingswerken van Cagli en is gelegen aan de historische  Romeinse weg Via Flaminia. Het is volledig gerenoveerd en voorzien van alle comfort, zonder in te boeten aan sfeer en authenticiteit.

Gedurende dit arrangement hebben we het vakantiehuis beschikbaar waar 2 koppels kunnen logeren, ieder met een eigen slaapkamer en badkamer en die gebruik willen maken van een gezamenlijke huiskamer met open haard en keuken.

Daarnaast hebben we drie appartementen beschikbaar, volledig uitgerust met huiskamer, slaapkamer badkamer en prive terrein.

Het programma

Vrijdag: aankomst Casale Torre del Sasso

 • Warm welkom met hapje en drankje.
 • Tijd om kennis te maken met andere gasten en in te checken.
 • Diner bij All Passante, een heerlijk restaurant waar je kunt genieten van typisch italiaanse gerechten. Dit restaurant staat bekend om de allerlekkerste pasta Carbonara van Le Marche.

Zaterdag:

 • Heerlijk uitgebreid ontbijt met verse zelfgemaakte produkten zoals jam, honing en eieren van onze eigen kippen.
 • Bezoek aan de markt in Fano waarna je rond kunt struinen in heerlijke straatjes met leuke italiaanse winkeltjes. Fano is een tevens een kustplaats waar je heerlijke restaurantjes kunt vinden aan het strand. Wij zorgen voor vervoer.
 • Lunch in Fano.
 • Een 4 gangendiner bij Casale Torre del Sasso waarbij onze vinoloog Luca Magnoli bij ieder gerecht een passende wijn presenteert en introduceert.

Zondag:

 • Heerlijk uitgebreid ontbijt met verse produkten zoals jam, honing en eieren van onze eigen kippen.
 • Ochtend: Truffels zoeken met Stefan Kragten die als een van weinige Nederlanders bevoegd en gecertificeerd is om truffels te zoeken in Italie. Stefan neemt je mee en jullie gaan samen op jacht naar truffels. We starten met een kopje koffie en eindigen met een drankje in een lokale bar.
 • Lunch bij Casale Torre del Sasso waar we kennis gaan maken met de eerste truffelgerechten.
 • Middag: Truffelmarkt in Aqualagna. Wij zorgen voor vervoer.
 • Een 3 gangendiner bij Casale Torre del Sasso, exclusief drank.

Maandag

 • Heerlijk uitgebreid ontbijt met verse producten zoals jam, honing en eieren van onze eigen kippen
 • We gaan afscheid nemen van elkaar na het ontbijt en ons klaarmaken voor de terugreis.

Arrangement

De prijs van dit unieke arrangement bedraagt EUR 449,– per persoon en is gebaseerd op logies op basis van 3 overnachtingen en het bovenstaande programma en met een minimale deelname van 6 personen.

Dit arrangement geldt voor de volgende weekenden
1)           25-28 oktober 2024     VOL
2)           1- 4 november 2024      

 

Heb je interesse, vragen of wil je reserveren?

Stuur een bericht naar info@torredelsasso.nl of stuur een appje naar:
Rob: +31621334008
Carola: +31619092890
Nog meer weten over onze accommodatie? 

Home – Casale Torre del Sasso